Τα ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά που προσφέρονται στην φρουταρία είναι αυστηρά επιλεγμένα από την ντόπια παραγωγή, από τους καλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές. Επίσης καθημερινά γίνονται παραλαβές φρούτων και λαχανικών από το εξωτερικό.

Η συνεχής επιτήρηση της φρουταρίας από το έμπειρό μας προσωπικό και η σωστή διαλογή και επιλογή, εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα και απόλυτη φρεσκάδα σε ένα άνετο και σωστά διαμορφωμένο χώρο στις καλύτερες θερμοκρασίες.

Επίσης στην φρουταρία μπορείτε να βρείτε κυπριακά όσπρια, όπως φασόλια, λουβί, κουκιά, λουβάνα, φακή, καθώς και ξηρούς καρπούς και φρούτα όπως φυστικόψιχα, αμυγδαλόψιχα, καρυδόψιχα, φιστίκια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, φοινίκια, παραδοσιακό σουτζιούκο κ.α.

Τι πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε φρούτα;

Αναζητήστε φρούτα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Μην ξεχάσετε να κάνετε και το τεστ της μυρωδιάς. Τα περισσότερα ώριμα φρούτα έχουν μια καθαρή, αρωματική μυρωδιά. Αν το προϊόν μυρίζει άσχημα και η επιφάνειά του είναι γλιτσιασμένη, βάλτε το πίσω στον πάγκο. Φεύγοντας από το σoυπερμάρκετ τοποθετήστε τα φρούτα στην κορυφή της τσάντας ή του καλαθιού σας. Έτσι θα αποφύγετε ανεπιθύμητους «μώλωπες» πάνω στα φρούτα και ο αέρας θα ανακυκλώνεται κρατώντας τα φρέσκα.

Τα φρούτα δεν διαρκούν πολύ στα ράφια του ψυγείoυ, εξαιρούνται τα μήλα και ορισμένα εσπεριδοειδή. Έχοντας αυτό κατά νου αγοράστε μόνο ότι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Για να κρατήσετε τα φρούτα φρέσκα τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείoυ σας. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα φρούτα να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προτού καταναλώσετε οποιοδήποτε φρούτο πρέπει να το πλύνετε με ζεστό νερό. Πρέπει να θυμάστε ότι σχεδόν όλα τα φρούτα έχουν ψεκαστεί με μικροβιοκτόνα φάρμακα, γι’ αυτό και πρέπει να ξεφλουδίσετε και να πετάξετε τη φλούδα φρούτων όπως είναι τα πεπόνια. Τα μήλα πρέπει να τα τρίψετε με μαλακή βούρτσα κάτω από ζεστό νερό.

Χρήσιμο θα ήταν να ελέγχετε κατά διαστήματα τη θερμοκρασία του ψυγείoυ σας. Για υψηλότερη δυνατή ασφάλεια ο διακόπτης πρέπει να βρίσκεται μεταξύ -15°C και -40°C. Δυστυχώς σε ορισμένα σoυπερμάρκετ δεν γiνεται καλή συντήρηση των φρούτων που φθάνoυν στα χέρια του καταναλωτή. Φυλάξτε τα κομμένα φρούτα σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες ή σφραγισμένα μπολ στο ψυγείο σας. Αν θα τα φάτε στο σπίτι σας, καλό θα ήταν να τα αφήσετε στο ψυγείo προτού τα σερβίρετε. Αν βρεθείτε σε κατασκήνωση ή σε κάποιο υπαίθριo πικνίκ, τοποθετήστε τα φρούτα σε φορητό ψυγείo, κατά προτίμηση στη σκιά.

Για να κρατήσετε τα φρούτα σε καλό επίπεδο υγιεινής πρέπει να τα καθαρίσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Μικρόβια και βακτήρια δεν μπορούν να ζήσουν σε καθαρές επιφάνειες. Οπότε πρέπει να πλύνετε και μετά να στεγνώσετε τα χέρια σας, όλα τα εξαρτήματα μαγειρικής, τα κουζινικά σκεύη και τα πιάτα στα οποία θα σερβίρετε τα φρούτα.

ΓΚΑΛΕΡΙ