ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ

Το τμήμα αυτό προσφέρει όλα τα αλκοολούχα ποτά/αναψυκτικά, καθώς και χυμούς. Η μεγάλη γκάμα από κυπριακά αλλά και εισαγόμενα ποτά θα ικανοποιήσουν όλους τους απαιτητικούς λάτρεις του είδους.

ΠΕΡΙ ΚΡΑΣΙΟΥ

Το κρασί (επίσης οίνος) είναι ένα αλκοολούχο ποτό προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος). Ποτά παρεμφερή του κρασιού παράγονται επίσης από άλλα φρούτα ή άνθη ή σπόρους, αλλά η λέξη κρασί από μόνη της σημαίνει πάντα κρασί από σταφύλια.

Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους. Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες και αφετέρου αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν που αντικατοπτρίζει την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου. Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς, ενώ το εμπόριο κρασιού είναι ιστορικής σπουδαιότητας για πολλές περιοχές.

Δημιουργώντας μια σωστή κάβα

O χώρος που θα διατηρηθεί το κρασί μετά την αγορά του, είναι σημαντικός για τη σωστή συντήρησή του μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσής του. Η χαμηλή θερμοκρασία, το σωστό ποσοστό υγρασίας και φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο και η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ως κατάλληλη θερμοκρασία θεωρούνται οι 10 -14°C (ιδανική 11°C) και αυτό ανεξάρτητα από την κατηγορία, την προέλευση και το χρώμα του κρασιού. Ιδανικός θεωρείται ο βόρειος προσανατολισμός του χώρου, για την αποφυγή της υπερβολικής θέρμανσης που προκαλεί ο νότιος προσανατολισμός.

O παράγων υγρασία είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για τους φελλούς (με τη χαμηλή υγρασία ο φελλός στεγνώνει γρήγορα, διαστέλλεται και στη συνέχεια το οξυγόνο που περνά επιτρέπει να αρχίσει η διαδικασία οξείδωσης, όσο και τις ετικέτες, τα χαρτοκιβώτια και τα ξύλινα ράφια που υπάρχουν στην κάβα. Μια υγρή ατμόσφαιρα θα αλλοιώσει τις ετικέτες, θα διαβρώσει τα ξύλα, με αποτέλεσμα να εμφανισθούν μικροοργανισμοί οι οποίοι είναι επιβλαβείς για το κρασί. Μια αποτελεσματική μέθοδος είναι το ψέκασμα των ετικετών με λακ, η οποία θα τις προφυλάξει από την υγρασία.

Η ηρεμία είναι φίλος του κρασιού. Πιθανοί κραδασμοί (π.χ. από ασανσέρ) θα εμποδίσουν τη σωστή παλαίωση του κρασιού. Το φυσιολογικό ίζημα που δημιουργείται, με τους κραδασμούς θα αρχίσει να αιωρείται και θα δημιουργήσει θολώματα, από τα οποία κυρίως κινδυνεύουν τα κρασιά κάποιων ετών (6-10 χρόνων).

Η κάβα πρέπει να είναι σκοτεινή. Ο φωτισμός που χρειάζεται θα πρέπει να γίνεται με λυχνίες πυράκτωσης 25W και όχι με λυχνίες φθορισμού. Το φως εμποδίζει την καλή συντήρηση του κρασιού και αλλοιώνει το χρώμα του. Οι πράσινες φιάλες βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι υπεριώδεις ακτίνες στο κρασί.

Η απουσία οσμών στο χώρο που διατηρούνται οι φιάλες των κρασιών είναι απόλυτα αναγκαία. Οσμές που υπάρχουν στο χώρο μπορούν να περάσουν στο κρασί και να το αλλοιώσουν.

Χώροι επομένως όπως καυστήρες πετρελαίων ή χώροι αποθήκευσης τροφίμων είναι εντελώς ακατάλληλοι.

Οι φιάλες πρέπει να τοποθετούνται σε οριζόντια θέση. Τα μπουκάλια πρέπει να είναι τοποθετημένα στα ράφια, σε οριζόντια θέση. Έτσι ο φελλός δεν θα ξεραθεί και θα αποφευχθεί η οξείδωση του κρασιού. Τα λευκά κρασιά τα οποία ωριμάζουν γρηγορότερα από τα κόκκινα, τοποθετούνται χαμηλά για καλύτερη προστασία από το φως. Αμέσως πιο πάνω τα ροζέ και τα αφρώδη και τελευταία τα ερυθρά. Τα αλκοολούχα ποτά διατηρούνται όρθια για να μη προσβάλλει η αλκοόλη το πώμα τους.