Η αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα που συγκεντρώνεται στη σάρκα των ψαριών τα κάνει να αλλοιώνονται πολύ εύκολα. Μόλις αλιευθούν τα ψάρια, τα τοποθετούν σε κιβώτια από φελιζόλ, τα οποία γεμίζουν με πάγο.
Εκεί τα ψάρια φυλάσσονται περίπου σε θερμοκρασία 0-3 βαθμούς Κελσίου, όπως και στη συντήρηση του ψυγείου μας, εφόσον λειτουργεί σωστά. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια μπορούν να παραμείνουν σε άριστη κστάσταση για δύο-τρεις ημέρες. Μετά την τρίτη ημέρα σταδιακά χάνουν τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα. Την έκτη ημέρα εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια : άσχημη μυρωδιά, τα μάτια θολώνουν και ασπρίζουν… Όταν αγοράζετε ψάρια, αναζητήστε τα φρέσκα, που έχουν καθαρά, φουσκωμένα μάτια, σφιχτό δέρμα που επανέρχεται όταν τα πιέζετε και φωτεινό ροζ ή κόκκινα λέπια. Αποφύγετε αυτά που έχουν κακή εμφάνιση ή μυρίζουν έντονα.
Πότε είναι φρέσκο
- Τα βράγχια του πρέπει να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ.
- Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν.
- It forms an arc when you pIace it in the paIm of us, which means that the taiI and he Iooking upwards .
- Είναι σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο μας δεν βουλιάζει, αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως.
- Τα χρώματα του είναι λαμπερά και τα λέπια τους σφικτά, συγκρατούνται επάνω στο σώμα .
- Τα εντόσθια του όταν το καθαρίζουμε βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να σπάσουν.
- Αν το ψήσετε στην σχάρα και το ψάρι είναι πολύ φρέσκο θα δείτε να «ανοίγει» ελαφρά η σάρκα του στην ραχοκοκαλιά του. Το ίδιο και όταν το τηγανiζoυμε.
- Το κεντρικό του κόκαλο (ραχοκοκαλιά) εiναι συνήθως άσπρο.
- Μυρίζει ευχάριστα και ωραία.
Πώς θα τα διατηρήσουμε στη ψύξη
Αν θέλετε να καταψύξετε τα φρέσκα ψάρια που θα αγοράσετε πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε, να αφαιρέσετε τα εντόσθια, να τα πλύνετε και να τα αφήσετε να στραγγίσουν. Μπορείτε να τα διατηρήσετε το πολύ για 3-4 ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου σας στο επάνω μέρος. Στην κατάψυξη του σπιτιού σας οι ιδανικές συνθήκες είναι οι -18 βαθμοί Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν από 3 εώς 5 μήνες. Όταν θέλετε να τα ξεπαγώσετε, δεν πρέπει να τα βγάζετε εκτός ψυγείου. Τοποθετείστε τα στη συντήρηση, ώστε να αποφύγετε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας που αλλοιώνει το δέρμα ή τους ιστούς τους.